środa, 10 kwietnia 2013

Marshmallow pops - pianki na patyku :)


To co się dzieje za oknem woła o pomstę do nieba.
Jeśli u Was - tak jak u mnie - wczorajsze niebo mieniło się wszystkimi odcieniami szarości i jeśli - tak jak ja - usychacie z tęsknoty za wiosną, proponuję coś kolorowego i słodkiego, co pozwoli na chwilę zapomnieć o zimnych i pochmurnych dniach. Pianki marshmallows na patyku - przepis lekki, łatwy i przyjemny ;) (żeby nie powiedzieć: banalny). Świetny pomysł na zajęcie dla dzieci, gdy pogoda nie zachęca do kwietniowych harców.
Polecam!

Przepis z: BBC Good Food.

Przepis na: ok. 30 pianek-lizaków. Przygotowanie: ok. 50 min.

Przybory kuchenne:
- 30 patyczków do lizaków (lub "skróconych" patyczków do szaszłyków),
- 3 rondle (lub generalnie naczynie na gotowanie wody i 2 do rozpuszczania czekolady),
- kawałek styropianu,
- kilka miseczek na posypki

Składniki:
- 30 pianek marshmallows,
- 50g białej czekolady,
- 50g mlecznej czekolady,
- kolorowe posypki

Wykonanie:
1) Zagotować wodę w czajniku, wlać ją do największego naczynia i wstawić na średni ogień.
2) Czekolady posiekać, wsypać osobno do dwóch rondli/naczyń i rozpuścić w kąpieli wodnej (trzymając naczynie nad garnkiem z wrzątkiem, tak, aby dno naczynia nie dotykało wody).
3) Odstawić i lekko ostudzić.
4) W międzyczasie pianki ponabijać na patyczki.
5) Do miseczek wsypać posypki.
6) Pianki na patyku maczać w czekoladzie, strzepać nadmiar (lekko uderzając wolną rękę w nadgarstek drugiej ręki), zanurzać w pospkę i od razu wbijać do styropianu.
Dobrej zabawy! :)




3 komentarze:

  1. ale świetnie wyglądają :D U mnie akurat pogoda dopisuje, przesyłam trochę słońca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham te pianki na patykach,u mnie tez słonce i 25 stopni było dzis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście genialne w swojej prostocie. :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...