piątek, 22 marca 2013

Sockerkaka - babka biszkoptowa {Szwecja}


Popatrzcie na potrzebny sprzęt.
Popatrzcie na listę składników.
Szału nie ma, prawda?

Pewnie trudno w to uwierzyć, ale z tych kilku banalnych artykułów wychodzi cudo. 
Idealnie puszyste i mokre cudo.
Bo obiecuję, że ta babka obiektem zachwytu każdego gościa przy wielkanocnym stole.

Przepis z ikeowej książki 'Fika'.

Przepis na: 18-20 kawałków. Przygotowanie: 22 min. Pieczenie: 40 min.

Przyrządy kuchenne:
- forma na babkę z kominem,
- 2 miski,
- mikser,
- sitko

Składniki:
*na babkę:
- 50g masła + trochę do wysmarowania formy,
- 2 jajka,
- 200g (niepełna szkl.) drobnego cukru,
- 175g (1 szkl. + 2 łyżki) mąki,
- 100ml (2/5 szkl.) mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub jedna ekstraktu)

*na lukier cytrynowy:
- 1 szkl. cukru pudru,
- 4-5 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:
1) Masło roztopić i ostudzić.
2) Formę do babki wysmarować tłuszczem.
3) Piekarnik nastawić na 175C (155C z termoobiegiem); kratkę ustawić na dolną półkę piekarnika.
4) W większej misce zmiksować jajka i cukier na jasną, puszystą masę.
5) W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dodać do masy i zmiksować.
6) W misce po mące wymieszać mleko i roztopione masło (i ekstrakt, jeśli używamy), dodać do masy i zmiksować.
7) Przelać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec 40 min. 
8) Wyjąć, odwrócić np. na kratkę do studzenia i wystudzić.
9) Przygotować lukier: cukier puder przesiać do miski i wymieszać widelcem z sokiem z cytryny (sok dodawać stopniowo, by kontrolować gęstość lukru).
10) Polać lukrem ostudzoną babkę.




Post bierze udział w akcjach:

Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. Baba wygląda pysznie:) Ale niestety mam złe doświadczenia z babami, zawsze jakiś zakalec:/

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...