poniedziałek, 25 marca 2013

Bezowe gniazdka


"Uroczość" w czystej postaci ;)
Idealny pomysł na: wykorzystanie białek, mały i słodki dodatek na wielkanocny/wiosenny stół, upominek dla bezożerców ^ ^, użycie kwaskowego lemon curdu jako nadzienia dla przesłodkiej bezy, wywołanie zachwytu i uśmiechów na twarzach małych i dużych łasuchów. Nie daje po kieszeni, a daje dużo frajdy ;)
Absolutnie polecam.

Inspiracja: Sweetapolita.

Przepis na: 14 gniazdek (o średnicy 7cm). Przygotowanie: 14 min. Pieczenie: 1 h 30 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 miski,
- mikser,
- rękaw cukierniczy + tylka w kształcie kwiatka lub dużej otwartej gwiazdki,
- sitko,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia

Składniki:
- 5 białek w temperaturze pokojowej,
- 250g cukru pudru,
- barwnik spożywczy w żelu,
- lemon curd (krem cytrynowy) lub inne ulubione nadzienie,
- malutkie czekoladowe jajka lub inna posypka do dekoracji

Wykonanie:
1) Cukier puder przesiać przez sitko do mniejszej miski.
2) W większej misce zmiksować na sztywno białka.
3) Bardzo stopniowo (po jednej łyżce) dodawać cukier puder i cały czas miksować.
4) Do sztywnej piany dodać odrobinę barwnika w żelu i zmiksować.
5) Piekarnik nastawić na 80C (słownie: osiemdziesiąt stopni).
6) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
7) Worek cukierniczy napełnić masą białkową.
8) Wyciskać na blachę najpierw płaskie dyski o średnicy 7 cm, a potem na ich brzegach - 2-3 okręgi, jeden na drugim (ja używałam dużej tylki, więc jeden okrąg wystarczył ;)).
9) Piec 90 min, aż bezy pięknie wyschną (powinny bez problemu odrywać się od papieru do pieczenia).
10) Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do całkowitego wystudzenia.
11) Wypełnić gniazdka kremem, udekorować czekoladowymi jajkami :)

 



11 komentarzy:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...