niedziela, 15 kwietnia 2012

Krem cytrynowy


Zawsze chciałam spróbować go zrobić - i w końcu się udało :)
W Anglii XIX i XX wieku, krem cytrynowy (wg bardzo mądrej encyklopedii ;)) serwowany był przede wszystkim do chleba, bułek, ciastek - jako alternatywa dla dżemu, do popołudniowej herbatki. Dzisiaj (oprócz powyższych zastosowań) używany jest to przekładania warstw ciasta; smaruje się nim tosty, wafle, naleśniki i muffinki :) Można też go dodać do jogurtu naturalnego! Niestety, nie jest tak wytrzymały jak dżem - najlepiej go spożyć w przeciągu dwóch tygodni od zrobienia. Ale może skusicie się choćby na jeden słoiczek? ;)
Przepis z BBC Food.

Przepis na: 2 słoiczki po 250-300ml objętości. Przygotowanie (w tym sterylizacja słoików): ok. 35 min. Gotowanie: 10-13 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 słoiki,
- tarka o drobnych oczkach,
- wyciskacz do soków,
- szklana miska lub rondel,
- rondel,
- mała miska,
- trzepaczka lub widelec

Składniki:
- 4 cytryny,
- 200g drobnego cukru,
- 100g masła,
- 3 jajka + 1 żółtko

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 160C.
Słoiki umyć w ciepłej wodzie, powycierać do sucha, położyć na blasze i wsunąć do piekarnika na 10-15 min.
W międzyczasie umyć cytryny, zetrzeć ich skórkę i wycisnąć z nich sok.
Słoiki wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia.
Rondel napełnić do połowy wodą i postawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia.
Masło pokroić w kostkę i razem z sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem włożyć do szklanej miski lub drugiego rondla.
Postawić miskę/rondel na rondlu z gotującą się wodą (tak by woda nie dotykała dna miski/rondla) i mieszać od czasu do czasu, aż masło się rozpuści i powstanie gładka masa.
Widelcem lub trzepaczką lekko roztrzepać jajka i żółtko, i wmieszać w masę.
Zostawić na 10-13 min., mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie krem powinien mieć konsystencję jeszcze ciepłego budyniu (jeszcze stężeje w słoikach). 
Odstawić miskę/rondel z kremem do wystygnięcia, znów mieszając od czasu do czasu.
Gdy wystygnie, wlać do słoików i zakręcić.
Trzymać w lodówce.


5 komentarzy:

  1. O, nawet nie taki trudny ten krem:) A w smaku jest bardzo kwaśny czy raczej... orzeźwiająco-tropikalny? No i jako osoba z natury oszczędzająca sobie zbędnej pracy;) zastanawiam się, czy tych słoików nie wystarczyłoby wyparzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem w smaku jest lekko kwaskowy, ale zdecydowanie orzeźwiający :) raczej nie wyjadałabym go ze słoika ;) ale np. jako nadzienie albo dodatek do jogurtu - rewelacyjny :) A sposób na słoiki - chyba każdy sprawdzony jest dobry ;)

      Usuń
  2. A jak długo można go przechowywać w lodówce? Wygląda smakowicie:) Zwłaszcza, że uwielbiam cytryny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój bez problemu wytrzymał miesiąc :) (później już go nie było, więc niestety nie wiem czy da radę dłużej ;P)

      Usuń
  3. kocham lemon curd, gdy zmiksujemy z mascarpone, mamy masę do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...