niedziela, 5 sierpnia 2012

Mocnoczekoladowe cupcake'i z nadzieniem malinowym i kremem Best Frosting Ever


Wyobraźcie sobie kapkejki, które można przygotować w jednej misce. ;O
Wyobraźcie sobie kapkejki tak czekoladowe, że niemal wytrawne. 
Wyobraźcie sobie kapkejki tak delikatne i mięciutkie, że chce się do nich przytulić.
Oto one.
A do nich niebiańskie maliny i krem, który można przygotować z kilku składników dostępnych w każdej polskiej kuchni. Co Wy na to?

Przepis Marthy Stewart; krem znalazłam dawno temu na tej stronie.

Przepis na: 12 cupcake'ów. Przygotowanie: 38 min. + 30 min. studzenie kremu. Pieczenie: ok. 20 min.

Przyrządy kuchenne:
- blacha na muffinki,
- papilotki,
- wykrawacz do muffinów lub naparstek (można również próbować łyżeczką ;)),
- blender,
- duża miska,
- mikser,
- rondel,
- trzepaczka,
- rękaw cukierniczy (opcjonalnie)

Składniki:
* na kapkejki:
- 6 czubatych łyżek kakao,
- 3/4 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 jajko,
- ok. 1/3 szkl.ciepłej wody,
- ok. 1/3 szkl. maślanki,
- 1 1/2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- niecałe pół łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

* na nadzienie:
- 1 szkl. malin

* na krem:
- 100g masła (w temp. pokojowej),
- 100ml (trochę mniej niż pół szkl.) mleka,
- 90g cukru,
- 2 czubate łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:
1) Zaczynamy od kremu: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką (by nie powstały grudki).
2) Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając. W pewnym momencie mieszanina zacznie gęstnieć - trzeba energicznie mieszać, żeby się nic nie przypaliło.
3) Gdy krem będzie miał konsystencję gęstego, lepkiego budyniu - ściągnąć z ognia i wystudzić.


4) W tym czasie zabieramy się za kapkejki: blachę a muffinki wyłożyć papilotkami.
5) Piekarnik nastawić na 180C.
6) W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
7) Dodać jajko, ciepłą wodę, maślankę, olej i ekstrakt/aromat waniliowy i miksować przez 3 min.
8) Napełnić blachę masą.
9) Piec ok. 20 min., do tzw. suchego patyczka. Kapkejki najprawdopodobniej wyrosną z górką, ale to nie szkodzi :)
10) Wyjąć i ostudzić zupełnie.
11) W międzyczasie zmiksować maliny w blenderze.
12) Wracamy do kremu: gdy masa na krem będzie zupełnie zimna, dodać ekstrakt/aromat i wymieszać.
13) W misce zmiksować cukier z masłem na puszystą masę.
14) Dodać masę mleczną i miksować na wysokich obrotach przez niecałą minutę.
15) W wystudzonych kapkejkach zrobić otwór na nadzienie (wykrawaczem/naparstkiem/łyżeczką).
16) Napełnić kapkejki malinami.


17) Worek cukierniczy napełnić kremem i ozdobić kapkejki (można też pięknie je wysmarować za pomocą noża :)).


Smacznego! :)



8 komentarzy:

  1. Świetny blog!
    A cupcakes-y kuszą strasznie!
    Pysznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Super blog :) Niesamowicie apetyczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepszy blog z przepisami na cupcakes ! :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:)
    Już kila razy robiłam te kapejki i niestety krem zawsze wychodzi mi z grudkami a robię zgodnie z przepisem. Jak tylko wymyśle inny krem, podam przepis.

    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję spróbować mieszać energicznie trzepaczką kuchenną - u mnie zawsze działa i nie ma nigdy grudek ;)

      Usuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...