poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Hawajskie cupcake'i


Kolejne zauroczenie ze strony bakerella.com: przeurocze hawajskie kapkejki. Zaskakująco puszysty biszkopt ananasowy :), pokryty kremem maślano-mangowym*, posypanym pokruszonymi herbatnikami, które imitują hawajski piasek ^ ^ No i te wieńce**! :)))... Gorąco zachęcam do egzotycznego zapomnienia!

*ja, niestety, chyba nigdy nie zostanę fanką kremu maślanego - jak dla mnie, jest po prostu za słodki. Ale Amerykanie go uwielbiają :) Krakowskim targiem, co by koncepcji autorki stało się zadość, dałam cienką warstwę kremu. Ale z powodzeniem można go zastąpić np. serkiem mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem :)

**wieńce są, oczywiście, opcjonalne. Jeśli się na nie zdecydujecie, to ostrzegam: może być to zadanie czasochłonne. Bakerella poleca zrobić je dzień wcześniej i wysuszyć przez noc. Próbowałam tę metodę jak i robienie ich zwyczajnie, w dniu pieczenia kapkejków, i oba warianty są ok :)

Składniki na: 12 kapkejków. Przygotowanie: ok. 45min. + czas studzenia. Kwiatki: ok. 1h 30min. Pieczenie: 20min.

Przyrządy kuchenne:
- malakser/blender,
- blacha na muffinki,
- papilotki lub odrobina masła do wysmarowania formy,
- 2 miski,
- miseczka,
- mikser,
(na kwiatki: 
- wykrawacz do kwiatków,
- wałek,
- papier do pieczenia,
- igła i nitka,
- wykałaczki (opcjonalnie))

Składniki:
*na kapkejki:
- 280g ananasa z puszki (7 plastrów),
- 50g miękkiego masła,
- 1 jajko i 1 żółtko (w temp. pokojowej),
- 1/4 szkl. mleka (w temp. pokojowej),
- 1 1/4 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*na krem (oryginalne proporcje):
- 1/4 mango lub 1/4 szkl. gotowego puree z mango,
- 1/2 kostki masła,
- 225g (ok. 1 3/4 szkl.) cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- kilka herbatników (na "piasek")

*na wieńce z kwiatów:
- 90g lukru plastycznego

Wykonanie:
1) Ananasa odsączyć i zmiksować w blenderze/malakserze na puree. Przełożyć do miseczki.
2) W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3) Blachę wyłożyć papilotkami.
4) Piekarnik nastawić na 180C.
5) W większej misce zmiksować masło i cukier na gładki krem (ok. 2min.).
6) Dodać jajko i żółtko, i zmiksować.
7) Dodać ekstrakt/aromat waniliowy i wymieszać.
8) Miksując, dodawać na zmianę wymieszaną mąkę i mleko, zaczynając i kończąc na mące.
9) Dodać puree ananasowe i zmiksować.
10) Nakładać masę do papilotek, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
11) Piec 15-20 min, do tzw. suchego patyczka.
12) W międzyczasie przygotować krem: mango zmiksować na puree w blenderze/malakserze.
13) W mniejszej misce zmiksować masło i ekstrakt waniliowy na gładki krem. 
14) Stopniowo dodawać cukier puder i dokładnie miksować.
15) Wmieszać puree z mango.
16) Krem wstawić do lodówki.
17) Kapkejki ostudzić.
18) W międzyczasie przygotować kwiatki: kawałek lukru zagnieść w dłoniach, by nabrał plastyczności.
19) Umieścić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub jednym większym zgiętym na pół) i rozwałkować na grubość 1,5-2mm.





20) Wykrawać kwiatki i nawlekać je na igłę z nitką. Związać końcówki nitki. Wieniec na jednego kapkejka powinien składać się z ok. 50 małych kwiatków :)
Można je zrobić również wieczór wcześniej - wtedy kwiatki nabijamy na drewniane wykałaczki, żeby miały większe otwory i łatwiej się je nakładało.
21) Herbatniki zemleć w blenderze.
22) Ostudzone kapkejki posmarować kremem, posypać pokruszonymi herbatnikami i ozdobić wieńcami :)


Ach, gdyby jeszcze tak ktoś zafundował wakacje na Hawajach ;D...

5 komentarzy:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...