poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Szlachetne rogaliki



Często w porannym autobusie spotykam A. (lat 17) i te kilka przystanków, które jedziemy razem (zwykle niemiłosiernie ściśnięte) spędzamy  na miłej konwersacji. Ostatnio, jednak, A. mnie zaskoczyła, wyciągając z plecaka śliczne, drożdżowe rogaliki, które zrobiła poprzedniego dnia ze swoją mamą. Niby zwyczajne, bez zbytniej finezji...ale to wspaniałe ciasto drożdżowe!...(rozmarzyłam się ;)). Po spałaszowaniu takiego rogalika z miejsca poprosiłam o przepis ;) I oto on.
(Nazwa i przepis autorstwa mamy A.)

Przepis na: 32 rogaliki. Przygotowanie: 26 min. + 1 h. Pieczenie: 4 x 10 min.

Przyrządy kuchenne:
- mała i duża miska,
- mikser (opcjonalnie),
- rondel lub mikrofalówka,
- czysta ściereczka,
- wałek,
- pędzelek kuchenny,
- 2 blachy,
- 2 arkusze papieru do pieczenia

Składniki:
- 500g (ok. 3 1/3 szkl.) mąki + trochę do posypania stolnicy,
- 40g drożdży,
- 250ml (1 szkl.) śmietany 18%,
- 2 jajka + 1 do smarowania,
- 100g (1/2 szkl.) cukru,
- 80g masła lub margaryny,
- szczypta soli,
- marmolada/dżem/powidła/budyń/krem cytrynowy

Wykonanie:
W małej misce rozetrzeć łyżką drożdże z cukrem.
Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Masło roztopić w rondlu lub w mikrofalówce.
W większej misce dokładnie wymieszać mikserem/łyżką/nawet ręką :) mąkę, 2 jajka, drożdże ze śmietaną i cukrem, masło i sól.
Miskę przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 4 części.
Piekarnik nastawić na 180C z termoobiegiem.
Kolejne części ciasta lekko zagniatać w kule i rozwałkowywać na kształt koła o średnicy ok. 30 cm.
Koło podzielić na 8 części przez 4 średnice (tak jak pizzę :)).


Na zaokrąglone brzegi kłaść po łyżeczce nadzienia, zawijać w szczelne ruloniki i kłaść na blasze.
W małej misce rozbełtać jajko i, za pomocą pędzelka kuchennego, smarować nim wierzchy rogalików.
Piec 10 min.
W międzyczasie przygotować kolejne 8 rogalików z drugiej części ciasta, wg tych samych wskazówek. Z pozostałymi częściami ciasta postępować podobnie.
Wyciągnąć rogaliki z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...