wtorek, 21 kwietnia 2015

Mus malinowo-czekoladowy



Mus malinowo-czekoladowy zwany znany również pod nazwami Siódme Niebo, Mmmmmmmm, Pychota i Mogłabym-go-jeść-bez-końca. Niesamowicie prosty w wykonaniu, a jakże efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Jak już raz go spróbujecie, obiecuję, że będzie to ulubiony mus Was i Waszych gości ;) Polecam!

W ogóle jestem pod wielkim wrażeniem książki "Cukiernia Lidla". Jest pięknie wydana, co zdjęcie to cudowniejsze eye-candy, a przepisy niesamowicie zachęcają do eksperymentów w kuchni. Macie podobne wrażenia? Mój egzemplarz już dorobił się całej armii zakładek - przynajmniej co drugi przepis wydał mi się wart wypróbowania ;)

Przepis z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego"

Przepis na: 4 porcje musu. Przygotowanie: ok. 30 min. Chłodzenie: min. 3 h, najlepiej cała noc.

Przyrządy kuchenne:
- 4 pucharki/szklanki/lampki do wina/inne naczynia,
- blender,
- 2 miski,
- mikser,
- 2 rondle,
- szklanka

Składniki:
*na mus malinowy:
- 100g malin (mrożonych lub świeżych),
- 15g (3 łyżki) cukru pudru,
- 3g (1 1/2 łyżeczki) żelatyny,
- 2 łyżki wody

*na mus czekoladowy:
- 50g czekolady deserowej,
- 50g czekolady mlecznej,
- 200ml śmietanki kremówki (trzymać ją w lodówce do czasu użycia),
- 2 żółtka

*do dekoracji:
- maliny,
- kakao

Wykonanie:
1) Najpierw mus malinowy: żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą i zaczekać kilka minut, aż spęcznieje.
2) W międzyczasie maliny wymieszać w mniejszej misce z cukrem pudrem i zmiksować blenderem.
3) Żelatynę delikatnie odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do rondla. Wstawić na średni gaz i, mieszając, rozpuścić.
4) Do rozpuszczonej żelatyny wlać zmiksowane maliny i energicznie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
5) W międzyczasie umyć rondel i miskę oraz zagotować wodę w czajniku :)
6) Do mniejszego rondla wrzucić połamane czekolady i rozpuścić je w kąpieli wodnej (czyli mieszając nad większym rondlem z gotującą się wodą). Odstawić.
7) W mniejszej misce zmiksować żółtka na puszystą masę.
8) W większej misce zmiksować kremówkę na sztywno.
9) Dodać masę żółtkową i lekko ostudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować.
10) Otrzymaną mieszaninę wylać do pucharków na mus malinowy i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
11) Przed podaniem udekorować malinami i kakao.


2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie :)
    Książka przyjedzie do mnie pod koniec maja - już się jej doczekać nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...