poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Cytrynowe mini-babeczki



Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że wiosna to nie plotka. Cieszy to niezmiernie każdego zmarzlucha, który nie mieszka na obszarach okołorównikowych ;) W związku z wiosną za oknem, wiosennie będzie również na talerzu: puszyste, pachnące babeczki, miękkie, wilgotne, cytrynowe. Rozpływają się w ustach! Proste w wykonaniu, a gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni i Wy sami będziecie często do nich wracać (do babeczek. Do domowników zresztą, być może, też). Polecam!

Przepis z magazynu KUCHNIA, zmodyfikowany.

Przepis na 6 małych babeczek (o średnicy ok. 7 cm). Przygotowanie: 33 min. Pieczenie: 15-20 min.

Przyrządy kuchenne:
- forma na 6 babeczek, np. taka,
- miska,
- mikser,
- tarka o drobnych oczkach,
- wyciskacz do cytrusów,
- sitko,
- drewniana wykałaczka

Składniki:
*na babeczki:
- 25g (ok. 1/4 szkl.) zmielonych orzechów (np. laskowych),
- 80g masła + trochę do wysmarowania formy,
- 65g (ok. 1/3 szkl.) cukru pudru + 2 łyżki do syropu,
- cukier waniliowy (saszetka) lub łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 50g (ok. 1/3 szkl.) mąki + trochę do posypania formy,
- 30g (ok. 3 łyżki) mąki ziemniaczanej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1/3 cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta soli

*na lukier:
- 80g (ok. 1/2 szkl.) cukru pudru,
- ok. 2 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:
1) Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć z niej sok, odstawić.
2) Formę na babeczki wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
3) Piekarnik nastawić na 175C.
4) W mniejszej misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, odstawić.
5) W misce zmiksować masło na puszystą masę (2-3 min.).
6) Dodać przesiany przez sitko cukier puder, cukier/ekstrakt waniliowy i sól, i zmiksować.
7) Dodawać po kolei jajko i żółtko, cały czas miksując.
8) Do masy dodać mieszankę mąk, zmielone migdały i skórkę cytrynową.
9) Ciastem wypełnić formę na babeczki i wstawić do piekarnika na 15-20 min. (do suchego patyczka).
10) W międzyczasie umyć mniejszą miskę :) wsypać do niej przesiany przez sitko cukier puder (2 łyżki na syrop), dodać sok z cytryny i wymieszać.
11) Jeszcze ciepłe babeczki ostrożnie wyjąć z formy, obficie nakłuć wykałaczką i nasączyć je syropem cytrynowym.
12) Mniejszą miskę znowu umyć :) wsypać do niej przesiany cukier puder (na lukier), dodać na początek 1 łyżkę soku i mieszając widelcem, zrobić lukier, dodając soku z cytryny wedle potrzeby (żeby lukier spływał z widelca zdecydowaną "wstążką". 
13) Gotowym lukrem polać babeczki (można je też posypać cukrem pudrem).
Smacznego!


2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...