poniedziałek, 4 marca 2013

Simnel cake {UK}


Simnel cake - angielskie ciasto z gatunku keksowatych ;) pieczone tradycyjnie na czwartą niedzielę Wielkiego Postu, tzw. Niedzielę Laetare (z łac. 'radować się'). Przypominało wszystkim, że do Wielkanocy już bliżej niż dalej ;) Znane i lubiane już w średniowieczu. Tradycyjnie w tę niedzielę służba odwiedzała swoje rodzinne strony i z tej okazji pani domu przygotowywała właśnie simnel cake ;) W samym słowie simnel specjaliści widzą nawiązanie do łacińskiego słowa simila, które oznacza najdrobniejszą, bieluchną mąkę. A samo ciasto? Pyszne, słodkie, napakowane rodzynkami ;) Wielbicielom keksu na pewno przypadnie do gustu ;) Polecam!

Przepis z BBC Food. Wiedza tajemna z Wikipedii ;)

Przepis na: 1 tortownicę (11 porcji) ciasta. Przygotowanie: 37 min. + studzenie ciasta. Pieczenie: 1h 15 min.

Przybory kuchenne:
- tortownica o średnicy 18cm,
- 2 miski,
- mikser,
- tarka o drobnych oczkach,
- wałek,
- 2 arkusze papieru do pieczenia

Składniki:
- 430g marcepanu,
- 350g mieszanki rodzynek,
- 55g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1-2 łyżki dżemu morelowego,
- 175g miękkiego masła lub margaryny + trochę do posmarowania formy,
- 175g (3/4 szkl.) brązowego cukru,
- 3 jajka,
- 175g (1 1/4 szkl.) mąki,
- 1/2 łyżeczki mieszanki cynamonu i imbiru (np. przyprawy do szarlotki),
- szczypta soli

Wykonanie:
1) Marcepan podzielić na trzy części; jedną z nich uformować w kulę, umieścić miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować do rozmiarów koła o średnicy 18cm. Odstawić.
2) Cytrynę umyć i zetrzeć jej skórkę na tarce. Odłożyć.
3) W mniejszej misce wymieszać mąkę, sól i przyprawy korzenne.
4) Piekarnik nastawić na 140C.
5) Dno i boki tortownicy wysmarować masłem.
6) W większej misce zmiksować masło/margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę.
7) Stopniowo dodawać jajka, dobrze miksując po każdym.
8) Dodawać partiami mieszankę mąki, cały czas miksując.
9) Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
10) Połowę masy ułożyć na spodzie tortownicy, przykryć ją marcepanowym kołem, które przykryć resztą ciasta. Wyrównać wierzch.
11) Piec 1h 15 min.
12) Wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
13) W międzyczasie z reszty marcepanu uformować 11 kulek o średnicy ok. 2 cm.
14) Pozostały marcepan uformować w kulę, umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na koło o średnicy 20cm (trochę większe niż poprzednie).
15) Wierzch ostudzonego ciasta posmarować warstwą dżemu morelowego i ułożyć na nim drugie koło marcepanowe. Można porobić falbanki na brzegach :)
16) Wreszcie, ułożyć na wierzchu i trochę przycisnąć 11 kulek marcepanowych.
Smacznego ;)

 
Opcjonalnie: można jeszcze posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i podpiec 1-2 min w piekarniku maksymalnie nagrzanym na opcji "grill" lub podpalić ;) opalarką kuchenną.

5 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda z tymi kuleczkami :)
    Właśnie mi uświadomiłaś, jak dawno nie jadłam keksu...

    OdpowiedzUsuń
  2. ta konsystencja jak najbardziej mi odpowiada! cudo :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...