wtorek, 13 listopada 2012

Sernikobrownie


Sernik + Brownie = WNM (Wielkie Niezrównane Mniam).
Wzruszający mariaż dwóch pyszności.
Przepis do bólu prosty, trzeba tylko uważać jakiego twarogu się używa: szukajmy takiego z napisem "twaróg  trzykrotnie mielony" lub poświęćmy troszkę czasu przy maszynce - masy sernikowe potrafią być dość wodniste - mogą nam zepsuć warstwę brownie. Tak czy inaczej, ciasto naprawdę smakowite, więc polecam!
Przepis wzięty z magazynu KUCHNIA #11/2012.

Przepis na: 1 tortownicę/blachę ciasta (8 lub więcej kawałków). Przygotowanie: 34 min. Pieczenie: 40 min.

Przyrządy kuchenne:
- tortownica o średnicy 20-22 cm (lub kwadratowa blacha o boku ok. 20 cm),
- rondel,
- mikser,
- 2 miski,
- niewielka miseczka,
- sitko,
- papier do pieczenia

Składniki:
*masa serowa:
- 500g twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 100g (trochę więcej niż 1/2 szkl.) cukru pudru,
- 2 jaja
*masa brownie:
- 120g gorzkiej czekolady,
- 120g masła,
- 2 jaja,
- 100g (6,5 łyżki) cukru,
- 90g (2/3 szkl.) mąki,
- 5g (ok. 2 łyżeczki) kakao

Wykonanie:
1) Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w rondlu. Odstawić, by lekko przestygło.
2) Blachę lub tortownicę wyściełać papierem do pieczenia.
3) Piekarnik nastawić na 170C.
4) W jednej misce zmiksować ser, przesiany przez sitko cukier puder i 2 jajka.
5) W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem.
6) W niewielkiej miseczce wymieszać mąkę i kakao.
7) Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopioną czekoladę i dobrze zmiksować.
8) Do tortownicy wlać najpierw masę brownie. Wyrównać.
9) Następnie wylać masę sernikową.
10) Piec 40 min.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...