środa, 28 listopada 2012

Bread and butter pudding {UK}


Bread and butter pudding, czyli w zasadzie taka słodka zapiekanka chlebowo-maślana ;) Podobna do coupétade. Zazwyczaj główną rolę odgrywa pieczywo tostowe, ja natomiast zrobiłam wersję dla leniwych ;) - bez tostera. I z croissantami ;) Ale dla tych, którzy chcą być wierni tradycji, zalecam wcześniejsze podpieczenie pieczywa. Pudding jest niebiańsko pyszny - zarówno miękki jak i chrupiący, ciepły, pachnący wanilią... Chętnie potowarzyszy Wam w jesienne wieczory.
Przepis Nigelli, z tej strony.

Przepis na: 6-8 porcji. Przygotowanie: ok. 20 min. Pieczenie: 30 min.

Przyrządy kuchenne:
- naczynie żaroodporne o wym. max. 30 x 20 cm,
- miska,
- toster (opcjonalnie)

Składniki:
- 8 kromek pieczywa tostowego lub 5 croissantów (może też być białe pieczywo, panettone lub brioszki - tak by wypełniły nam naczynie),
- 1 szkl. śmietanki kremówki,
- 1 szkl. mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 50g masła,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- garść rodzynek lub suszonej żurawiny (można je wcześniej namoczyć w rumie ;))
- bita śmietana (do podania - opcjonalnie)

Wykonanie:
1) Pieczywo tostowe podpiec w tosterze i przekroić wzdłuż przekątnej (croissanty pokroić na kilka kromek).
2) Piekarnik nastawić na 180C.
3) W misce wymieszać mleko ze śmietanką, dodać jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, i dokładnie wymieszać.
4) Naczynie wysmarować cienką warstwą masła.
5) Smarować kromki masłem i układać w naczyniu.
6) Posypać rodzynkami i zalać mieszaniną mleczno-jajeczną. Co bardziej wystające brzegi pieczywa będą bardziej chrupiące po upieczeniu :)
7) Piec 30 min.
8) Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub bez ;)
Smacznego!


2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...