piątek, 27 kwietnia 2012

Cytrynowe i truskawkowe dołeczki

Wróciłam z pracy i zabrałam się za podgrzewanie sobie obiadu. W pewnym momencie zauważyłam, że z całego talerza ciasteczek, które upiekłam poprzedniego dnia, została ledwo połowa! Jakim cudem?! Przecież przed chwilą...! Hmm. Popatrzyłam się w lewo, potem w prawo...Nie. Nie było cienia wątpliwości: byłam w domu SAMA. A to znaczy tylko jedno: to JA zjadłam tę połowę ciastek! To JA zjadłam te pyszne-kruche-z-ulubionym-nadzieniem-i-do-tego-bardzo-łatwe ciasteczka! I to przed obiadem! Skandal! ...ale one były takie dooobre...;)
Przepis z tej strony.

Przepis na: ok.45 ciasteczek. Przygotowanie: 42 min. + 1 h (chłodzenie w lodówce). Pieczenie: 2 x 15min.

Przyrządy kuchenne:
- miska,
- mikser,
- 2 blachy,
- 2 arkusze papieru do pieczenia,
- folia spożywcza,
- nakrętka (ja użyłam takiej z Maggi ;))

Składniki:
- 170g miękkiego masła,
- 2 szkl. mąki,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (ja pominęłam),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam aromat),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- dżem (u mnie truskawkowy) lub krem cytrynowy

Wykonanie:
W misce umieścić masło, wsypać cukier i cukier puder, i zmiksować na puszystą masę (ok. 2 min.).
Dodać jajko, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt/aromat waniliowy, i zmiksować.
Ustawić mikser na niskie obroty i dodać proszek do pieczenia i potem mąkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180C.
Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki o średnicy 3 cm, kłaść na blachę (w odstępie 5 cm) i lekko spłaszczać.
Za pomocą nakrętki robić wgłębienia (dołeczki ;)) prawie do samej blachy.
Wgłębienia wypełniać dżemem/kremem cytrynowym (można sobie pomóc workiem cukierniczym/woreczkiem foliowym z odciętą końcówką, ale łyżeczka też wystarczy :)).


Piec 15 min, aż brzegi ciasteczek lekko zbrązowieją.
Studzić najpierw kilka minut na blasze, potem ewentualnie przełożyć na kratkę.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Najlepiej gdzieś na wysokiej półce.
Bardzo wysokiej.
Niezastosowanie się do powyższych zasad grozi włączeniem trybu "odkurzacz" u każdej osoby w promieniu kilku metrów od talerza z ciasteczkami.
;)

5 komentarzy:

  1. Benia czy masło można zastąpić margaryną?

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja znam b. podobny przepis z Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza. Tylko tam trzeba było zrobić dwie warstwy ciasta: osobno spód i osobno górę z wycięta dziurą, więc Twój sposób jest znacznie szybszy i wygodniejszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te ciastka są przepyszne! Druga blacha jeszcze w piekarniku, a ja walczę, żeby nie pożreć pierwszej ;) A krem cytrynowy to mistrzostwo świata!!! :)

    Pani Poznańska ;)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...