środa, 24 czerwca 2015

Rabarbarowy upside-down cake



Po przerwie! (I to jakiej, huh!) Spieszę czem prędzej póki sezonowa dobroć do nabycia w sklepach!

Wariacja na temat klasycznego upside-down cake (wciąż na mojej liście ;) czeka) - wersja rabarbarowa. Przeanalizujmy konstrukcję tegoż wytworu mych rąk i piekarnika mego: wkładając ciasto do tortownicy warstwy były następujące: kawałki rabarbaru, masa, kruszonka. Natomiast efekt końcowy, po przewróceniu wypieku wygląda tak: kruszonka na spodzie, ciasto właściwe i warstwa rabarbaru. Taki psikus. A poza tym ciasto jest pyszne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu. Świetny sposób na wykorzystanie rabarbaru do niecnych (czyt. słodkich) celów :> Polecam!

Przepis Marthy Stewart.
Martha ma filmik poglądowy nt. tego wypieku, warto zajrzeć na moment krojenia rabarbaru i układania kosteczek masła w tortownicy.

Przepis na: 10-12 porcji. Przygotowanie: 35 min. Pieczenie: ok. 1 h 10 min.

Przyrządy kuchenne:
- tortownica o średnicy 22cm,
- 4 miski,
- mikser,
- rondelek,
- tarka o drobnych oczkach

Składniki:
*na kruszonkę:
- 60g masła,
- 80g (1/2 szkl.) mąki,
- 55g (1/4 szkl.) cukru,
- 1/4 łyżeczka soli

*na ciasto:
- 450g rabarbaru,
- 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy,
- 1 łyżka soku z pomarańczy,
- 250g (1 szkl.) śmietany (temp. pokojowa),
- 170g miękkiego masła (podzielonego na porcje 60g + 110g) + trochę do wysmarowania tortownicy,
- 2 jaja,
- 385g (1 3/4 szkl.) cukru (podzielone porcje 220g i 185g),
- 240g (1 1/2 szkl.) mąki,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1) Robimy kruszonkę: masło (60g) stopić w rondelku i ostudzić.
2) W średniej misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki - najpierw łyżką, a potem palcami wcierać masę, aż powstaną okruchy. Odstawić.
3) Tortownicę wysmarować masłem. 60g masła pokroić na małe kawałki i umieścić na dnie tortownicy w różnych odstępach między sobą.
4) Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki o szerokich skosach (tak jak kopytka, ale kawałki i skosy większe) i wrzucić do miski. 
5) Zasypać 3/4 szkl. (185g) cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 2 minuty, potem wymieszać jeszcze raz i umieścić kawałki rabarbaru na dnie tortownicy - wciskając niektóre cząstki w kawałki masła. Rabarbar powinien wypełniać wszystkie szpary na dnie (więc się postarajcie ;)). Resztę cukru posypać na wierzch warstwy rabarbaru.
6) Piekarnik nastawić na 180C.
7) W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
8) W większej misce zmiksować pozostałe masło (110g) i cukier (220g) na puszystą masę (ok. 2 min.).
9) Dodać skórkę i sok z pomarańczy i zmiksować.
10) Dodawać po kolei jajka, miksując za każdym razem do połączenia składników.
11) Dodawać mieszankę mąki, w trzech partiach, na zmianę ze śmietaną.
12) Masę wylać na wierzch rabarbaru, wyrównać. Posypać kruszonką.
13) Włożyć do piekarnika i piec najpierw 1 godzinę, do suchego patyczka (ja piekłam 1 h 10 min).
14) Wyciągnąć i studzić przez 10 min. Odwrócić i przełożyć na kratkę do studzenia (kruszonką do dołu). Ostudzić zupełnie, pokroić, rozdawać i delektować się. :)
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Nigdy nie miałam okazji jeść takiego ciasta ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...