środa, 11 lutego 2015

Churros


Buenos dias, amigos! Wspaniałe ultimos minutos na Tłusty Czwartek jeszcze (i na każdy inny czwartek... piątek... itd. ;)) churros do maczania w czekoladowej polewie. Ciasto parzone w innej nieco odsłonie - smażone na głębokim tłuszczu. Genialnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne do Waszej porannej/popołudniowej/cogodzinnej kawy! :)

Przepis na: 33 churrosy. Przygotowanie (ze smażeniem): ok. 1 h.

Przyrządy kuchenne:
- worek cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki/zamkniętej gwiazdki,
- garnek do smażenia,
- misker,
- 2 rondle,
- trzepaczka/drewniana łyżka,
- nożyczki,
- ręcznik papierowy,
- termometr cukierniczy (opcjonalnie)

Składniki:
- 50g masła,
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego),
- olej do smażenia,
- 2 jajka,
- 160g (1 szkl.) mąki,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 250ml (1 szkl.) wody
+ 100-150g gorzkiej czekolady (na polewę)

Wykonanie:
1) Do większego rondla wrzucić masło, cukier, sól, ekstrakt i wlać wodę. Zagotować.
2) Do wrzątku dodać mąkę i wymieszać łyżką lub trzepaczką.
3) Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę, Odstawić do wystygnięcia.
4) W międzyczasie do garnka wlać olej i podgrzewać na średnim ogniu, do temperatury 175C (jeśli nie używamy termometru to potem (po ok. 15 min.) będzie to można sprawdzić za pomocą kawałka ciasta :)).
5) Do ciasta dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując. 
6) Przełożyć masę do rękawa cukierniczego.
Żeby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wrzucić kawałeczek ciasta do garnka z olejem i smażyć po ok. 1 min z każdej strony - powinien być złotobrązowy.
7) Wyciskać ok 12-centymetrowe churros, końcówkę zanurzyć w oleju (żeby nam nie chlapało) i przycinać nożyczkami.
8) Smażyć po kilka na raz, z każdej strony po 2 min, aż będą złotobrązowe.
9) Wyciągać i kłaść na ręczniku papierowym.
10) Po usmażeniu churrosów umyć większy rondel :) napełnić go wrzątkiem i wstawić na średni ogień.
11) Do mniejszego rondla wsypać połamaną czekoladę, ustawić go nad większym rondlem, tak by dno nie dotykało wody i mieszać, do rozpuszczenia się czekolady.
12) Polewę przelać do miseczki, maczać w niej churrosy i pałaszować ;)
Smacznego!



2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...