środa, 22 października 2014

Szarlotka jak u mamy



Pamiętam jakby to było wczoraj. Kiedy mała MrsCrafty szła spać, ja z mamą zostawałyśmy późnym wieczorem (czyli ok. 20tej) i siadałyśmy do stołu. Mama wyciągała wtedy eleganckie filiżanki, zaparzała herbatę, kroiła szarlotkę. Siedziałyśmy i rozmawiałyśmy o poważnych sprawach, popijając zacny trunek i zajadając się ciastem. Mam takie zdjęcie z tych naszych sekretnych wieczorów - szczerbata, ale wyszczerzona do aparatu, z policzkami pełnymi ciasta. Aromat owej szarlotki i herbaty był absolutnie wyjątkowy. A jakie Wy macie wspomnienia z ciastem z dzieciństwa? :)

Przepis na: ok. 24 kawałki. Przygotowanie: 1 h 7 min. Pieczenie: 35-40 min.

Przyrządy kuchenne:
- prostokątna blacha o wymiarach ok. 32x23 cm,
- duża miska,
- tarka o dużych oczkach,
- wałek,
- linijka (opcjonalnie - do wymierzania ciasta),
- papier do pieczenia,
- folia spożywcza

Składniki:
- 7 dużych jabłek (najlepiej odmiany Szara Reneta),
- przyprawa do szarlotki (gotowa mieszanka) lub cynamon,
- 3 łyżki śmietany,
- 200g schłodzonego masła,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 480g (3szkl.) mąki + trochę do posypania stolnicy,
- 220g (1 szkl.) cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
1) W misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
2) Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko i śmietanę, i posiekać nożem/siekaczem do ciasta kruchego lub wetrzeć wszystko palcami.
3) Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć do lodówki.
4) W międzyczasie umyć miskę :) i jabłka.
5) Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (starte owoce wkładamy do miski).
6) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
7) Piekarnik nastawić na 180C.
8) Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić nożem na pół, jedną połowę włożyć znów do lodówki, a drugą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, do wymiarów blachy.
9) Ciasto nawinąć na wałek i szybko i ostrożnie przełożyć na dno blachy.
10) Starte jabłko brać porcjami z miski, odcisnąć nadmiar soku i układać na warstwie ciasta.
11) Wierzch warstwy jabłkowej posypać obficie przyprawą do szarlotki lub cynamonem.
12) Wyciągnąć z lodówki drugą połowę ciasta, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i ostrożnie przełożyć na wierzch ciasta.
13) Piec 35-40 min, aż się ładnie zarumieni.
14) Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Smacznego!





15 komentarzy:

  1. Mamina szarlotka zdecydowanie smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda nic dodać nic ująć.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza na świecie była szarlotka mojej babci :-) Nikomu z nas nie udało się jeszcze zrobić równie dobrej ;-) Swoją drogą ciasta z jabłkami dzielę na jabłeczniki i szarlotki. Szarlotki to te z duszą - pachnące, delikatne i niezapomniane. Takie....babcine :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakbym otworzyła mojej mamy książkę kucharską..;) ta szarlotka jest najlepsza ze wszystkich..;)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko!
    P.S. Pięknie tu u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna szarlotka :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. szarlotka to najlepsze ciasto pod słońcem :D

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...