wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe macarons z kremem cynamonowym


Czerwono, serduszkowo i słodko, czyli walentynkowy akcent na blogu ;)
Nie jestem zagorzałą fanką tego święta, natomiast uwielbiam wszelkie 'kalendarzowe' okazje, które są pretekstem do zrobienia czegoś kreatywnego. I tak oto poćwiczyłam sobie pieczenie macarons. Tym razem z barwnikiem (który oczywiście można pominąć), posypkami i kremem maślano-cynamonowym, który okazał się absolutnie wdzięcznym i pysznym spoiwem macarons.
Koniecznie obejrzyjcie filmik instruktażowy na FoodNouveau, gdzie pokazano krok po kroku jak zrobić te francuskie specjały (przyjrzyjcie się np. technice mieszania!). Polecam też szablony do macarons (Macaron Templates), dzięki którym łatwiej trzymać się jednego kształtu i rozmiaru wyciskanych ciasteczek ;)
Życzę dużo ciepła w Walentynki (i nie tylko)!
Przepis na macarons od Cioccolato Gatto, na krem od Delectable Deliciousness.

Przepis na: ponad 20 macarons (o średnicy 3,5 cm). Przygotowanie: ok. 1 h + 30 min. suszenie macarons. Pieczenie: 2 x 12 min.

Przyrządy kuchenne:
- waga kuchenna,
- blender,
- sitko o gęstych oczkach,
- 2 miski,
- mikser,
- miseczka (na białka),
- szpatułka,
- rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką (o średnicy 1 cm),
- 2 blachy,
- papier do pieczenia,
- mały rondel

Składniki:
*na macarons:
- 80g białek,
- 170g cukru pudru (2 porcje: 35g + 135g),
- 100g płatków migdałowych (lub gotowej mąki migdałowej),
- czerwony barwnik spożywczy w żelu,
- walentynkowe posypki

*na krem cynamonowy:
- 55g miękkiego masła,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1/4 szkl. mleka,
- 1 łyżka śmietanki kremówki,
- 3/4 płaskiej łyżki mąki,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1) 12-24 h przed planowanym pieczeniem macarons, umieścić białka w miseczce i odstawić do "wysuszenia" (w temp. pokojowej).
2) Płatki migdałowe umieścić w blenderze, dodać trochę cukru pudru z większej porcji (135g - 1szkl.) i zmielić na pył (lepiej podzielić ten proces na kilka tur i dodawać po 3-4 łyżki cukru pudru do każdej porcji płatków). Bez cukru pudru zrobi nam się masło orzechowe.
3) Mieszankę przesiewać od razu przez sitko i wsypywać do mniejszej miski. Drobinki migdałów, które zostają w sitku po mieleniu wyrzucić.
4) Dodać resztę cukru pudru z większej porcji i dokładnie wymieszać. (Jeżeli używamy gotowej mąki migdałowej to po prostu mieszamy ją w misce z większą porcją cukru pudru).
5) Białka przelać do większej miski i ubić na sztywno, na wysokich obrotach miksera (zajmie to trochę dłużej niż przy świeżych białkach).
6) Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier puder z mniejszej porcji (35g - 1/4 szkl.), cały czas miksując.
7) Miksować całość przez 3 min.
8) Dodać barwnik spożywczy (u mnie - niecałe pół łyżeczki) i delikatnie, acz stanowczo, wymieszać go z białkami, za pomocą szpatułki.
9) Dodać sypkie składniki do białek, przesiewając je jeszcze raz przez sitko. Jeśli zostaną jakieś drobinki - pozbywamy się ich.
10) Wymieszać całość szpatułką.
11) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Rogi arkusza można przykleić do blachy odrobiną masy, by był stabilny podczas wyciskania macarons.
12) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę małe, okrągłe placuszki (u mnie - 3,5 cm średnicy).
13) Blachę z macarons uderzyć kilka razy o miękką powierzchnię, np. o kanapę, żeby pochowały się ewentualnie czubki i masa równomiernie rozłożyła. Dodatkowo można schować/zniwelować czubki za pomocą szpatułki lub końcówki noża. Wierzch udekorować posypkami.
14) Macarons odstawić na przynajmniej 30 min., żeby ciasteczka podeschły i utworzyła się skorupka na ich wierzchu. W międzyczasie przygotować drugą blachę. 
15) Piekarnik nastawić na 140C.
16) Piec 12-15 min. Odstawić do wystygnięcia na kilka minut, po czym ostrożnie zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę do studzenia lub na talerzyk.

17) W międzyczasie (np. kiedy ciasteczka się suszą) przygotować krem: w rondlu wymieszać cukier z mąką, dodać mleko i kremówkę, i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
18) Gotować, aż masa porządnie zgęstnieje (zajmie to ok. 5-6 min.) i będzie miała konsystencję bardzo gęstego budyniu. 
19) Przełożyć masę do miski i miksować, aż ostygnie.
20) Dodawać stopniowo masło, cały czas miksując, aż powstanie gładka masa.
21) Dodać cynamon i ekstrakt waniliowy i zmiksować.

22) Łączymy :) : macarons dobrać w pary ;) na połowie z nich nałożyć łyżeczką trochę kremu i przykryć drugim ciasteczkiem. Można też krem nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na macarons.

Smacznego :)


Wpis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...