wtorek, 26 lutego 2013

Chocolate Chip Muffins - muffinki z kropelkami czekolady {USA}


Chocolate Chip Muffins - słodkości z kategorii "już na samą myśl o nich robi mi się ciepło od środka ^ ^"
Muffinki, gorąca czekolada...albo kawa...albo wyborna herbata... plus oczywiście wygodny fotel wieczorową porą i ciepły kocyk - moja recepta na zimową chandrę ;)
Proste, łatwe, przyjemne, mięciutkie, wilgotne, szybkie i przede wszystkim pyszne ;)
Zachęcam :)

Przepis na: 12 muffinek. Przygotowanie: 12 min. Pieczenie: 16-18 min.

Przyrządy kuchenne:
- blacha do muffinek,
- papilotki (lub trochę masła do wysmarowania formy),
- 2 miski,
- łyżka :)

Składniki:
*suche:
- 150g kropelek czekoladowych,
- 1,5 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. brązowego cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli

*mokre:
- 3/4 szkl. maślanki,
- 1/2 szkl. oleju roślinnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1) Piekarnik nastawić na 180C.
2) Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
3) W mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki.
4) W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
5) Mieszaninę składników mokrych wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto ma być grudkowate.
6) Papilotki wypełniać ciastem mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
7) Piec 16-18 min, do tzw. suchego patyczka.
Et volià ;) !


P.S. Gdybyście znali miejsce (najlepiej internetowe ;)), w którym można dostać takie najprawdziwsze chocolate chips/czekoladowe kropelki, jakich np. Bakerella używa w swoich przepisach - proszę, dajcie znać ;) Chętnie zostanę stałą klientką ^ ^

1 komentarz:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...