środa, 29 sierpnia 2012

Semifreddo owocowe


Semifreddo czyli "średniozimny", tradycyjny włoski deser lodowy. Idealny dla tych, którzy (jeszcze) nie posiadają maszyny do lodów, a (podobnie jak ja) upalnego dnia bez tychże sobie nie wyobrażają. Wersja z owocami sezonowymi/leśnymi - u mnie tym razem padło na boskie jeżyny ;) Polecam bardzo!
Oryginalny przepis tu.

Przepis na: 1 keksówkę semifreddo (ok. 12-14 porcji). Przygotowanie: ok. 20 min. Chłodzenie: cała noc.

Przyrządy kuchenne:
- keksówka (może być jednorazowa, o wym. 20 x 8 x 6 cm lub mniejsza),
- papier do pieczenia,
- 2 miski,
- mikser,
- miseczka,
- widelec :)

Składniki:
- 50g świeżych lub rozmrożonych owoców: truskawek/malin/jagód/jeżyn :),
- 45g (ok. 1/4 szkl.) cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym),
- 150ml kremówki,
- 200ml crème fraîche (ja dałam po prostu zwykłą, gęstą śmietanę),
- 2 łyżki likieru limoncello (lub innego alkoholu - wiśniówki, rumu...)

Wykonanie:
1) Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2) W małej miseczce rozgnieść widelcem owoce z połową cukru.
3) Kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru i alkohol.
4) W osobnej misce ubić krótko crème fraîche.
5) Połączyć obie masy śmietanowe i delikatnie wymieszać (polecam trzepaczką).
6) Dodać rozgniecione owoce i krótko wymieszać (kilka ruchów wystarczy).
7) Wlać masę do keksówki i włożyć do zamrażalnika na noc.
8) Przed podaniem wyciągnąć semifreddo z zamrażalnika, by odtajało, trzymając je godzinę w lodówce lub dużo krócej poza lodówką ;) 
9) Przełożyć na duży talerz lub paterę i kroić w grube plastry (ok. 1,5 cm).
Semifreddo można trzymać w zamrażalniku do miesiąca - wówczas należy keksówkę owinąć folią spożywczą.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Sama nie wiem co lepsze- lody czy to somifreddo ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda! Coś, co zawiera kremówkę, likier i jeżyny, musi smakować bosko. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Semifreddo pychota :) do tej pory nie robiłam sama w domu, bo coś mi się ubzdurało, że trzeba dodać surowe żółtka, czego unikam. A Twój przepis nie zawiera jaj więc z pewnością przed końcem lata jeszcze zwita u mnie na stole semifreddo :) pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie, średniozmrożone, bezjajeczne (!) semifreddo. Jak jeszcze dodać, że jeżynowe to ideał jak się patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Cię na moim blogu: http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...