poniedziałek, 16 lutego 2015

Palmiery klasyczne {Francja}



Jeżeli to nie są najprostsze ciasteczka na świecie EVER, to ja nie wiem co jest.... Moi drodzy, idealne na niespodziewaną wizytę gości, zabiegany dzień, czy po prostu weekendowe lenistwo ;) Przy okazji większych zakupów, wrzućcie do wózka również ciasto francuskie - w czarnej godzinie przyda się jak znalazł ;) Chrupiące, słodkie, delikatne ciasteczka, idealne do kawy/herbaty...albo po prostu do pałaszowania nie oglądając się na konwenanse. Polecam!


Przepis na: ok. 30 ciasteczek. Przygotowanie: ok. 20 min. Pieczenie: ok. 10 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 blachy,
- sitko,
- papier do pieczenia

Składniki:
- 250g ciasta francuskiego,
- ok. 80g (1/2 szkl.) cukru pudru

Przygotowanie:
1) Stolnicę posypać cukrem pudrem.
2) Ciasto rozwinąć i wyłożyć na stolnicę.
3) Cały prostokąt ciasta posypać warstwą cukru pudru.
4) Zaczynając od lewego boku prostokąta, zwijać ciasto w rulon, aż sięgnie środka prostokąta.
5) To samo powtórzyć z prawym bokiem.
6) Otrzymany (podwójny) rulon obtoczyć (lub posypać ze wszystkich stron) cukrem pudrem, położyć na talerz i wstawić do lodówki na ok. 10 min.
7) W międzyczasie piekarnik nastawić na 190C i wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
8) Wyciągnąć ciasto z lodówki, położyć na stolnicy i kroić w plastry o szerokości 5 mm. 
9) Kłaść je na blachach, zachowując 2-3 cm odległości między nimi. Posypać z wierzchu cukrem pudrem.
10) Piec 5-6 min, potem obrócić wszystkie ciasteczka na drugą stronę i piec kolejne 5-6 min.
11) Wystudzić i podawać do kawy/herbaty.
Smacznego!

2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...