Pumpkin pie - kolejna ikona słodkiej strony amerykańskiej kuchni ;)
Pyszne, kruche, o korzennym aromacie. Pojawia się na stołach najczęściej w okolicach Halloween, Dnia Dziękczynienia lub po prostu - z okazji jesieni :) Może macie ochotę spróbować? :)
W sumie to nie mam żadnego racjonalnego wytłumaczenia na udekorowanie paja gwiazdkami - jakoś tak się złożyło, że to była pierwsza wykrawaczka, która mi się nawinęła ;) Uznajmy, że nawiązują do gwiazd z flagi amrykańskiej ;)
Przepis (ciut zmodyfikowany) z Joy of Baking; na ciasto kruche z książki Michela Roux Ciasta pikantne i słodkie.
Przepis na: 1 formę/tortownicę (ok. 10 kawałków). Przygotowanie: ok. 30 min. Chłodzenie: 30 min. Pieczenie: 45-50 min.
Przyrządy kuchenne:
- forma na tartę lub tortownica o średnicy ok. 24 cm,
- malakser (opcjonalnie),
- miska,
- mikser,
- wałek,
- mała foremka w dowolnym kształcie (opcjonalnie),
- folia spożywcza
Składniki:
*na ciasto kruche:
- 250g (2 szkl. + 2 łyżki) mąki (+ trochę do posypania stolnicy),
- 150g masła. lekko zmiękczonego (+ trochę do wysmarowania formy),
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnego mleka,
- 1 łyżeczka soli
*na masę dyniową:
- 425g (2 szkl.) purée dyniowego,
- 120ml (ok. 1/2 szkl.) śmietanki kremówki,
- 110g (1/2 szkl.) cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków (ja dałam gałkę muszkatołową),
- 1/2 łyżeczki soli
*na klonową bitą śmietanę :) :
- 1 szkl. śmietanki kremówki,
- 1,5 łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
1) Masło pokroić w kostkę.
2) Do miski wsypać mąkę, usypać z niej wzgórek, zrobić wgłębienie i umieścić w nim kawałki masła, cukier, sól oraz wbić jajko. Palcami wszystko wymieszać i połączyć w jednolitą masę (można również wymieszać wszystkie składniki w malakserze).
3) Dolać mleko i połączyć z masą (dłońmi lub w malakserze).
4) Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
5) W międzyczasie przygotować nadzienie dyniowe: umyć miskę :),wbić do niej jajka i lekko roztrzepać.
6) Dodać resztę składników i zmiksować.
7) Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem.
8) Piekarnik nastawić na 200C.
9) Stolnicę posypać mąką, wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować je w koło o średnicy ok. 5-6 cm większej od średnicy formy.
10) Ciasto delikatnie nawinąć na wałek i ostrożnie przełożyć do formy. Ułożyć dokładnie na dnie i bokach formy. Nadmiar odciąć nożem. Całość nakłuć gęsto widelcem.
Kto lubi :), może ułożyć arkusz papieru do pieczenia na cieście i obciążyć je suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami - mnie zadowalają dziurki porobione widelcem ;)
11) Ciasto włożyć do piekarnika i piec 15-20 min., aż się ładnie zarumieni.
12) Wyciągnąć, obniżyć temperaturę do 190C, wylać masę dyniową na podpieczony spód i piec jeszcze 45-50 min.
13) W międzyczasie, jeśli zostało nam trochę kruchego ciasta, można je rozwałkować i wykrawać różne wzory małą foremką, które potem ułożymy na wierzchu placka - do czasu pieczenia chłodzić je w lodówce.
14) Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (w międzyczasie można upiec kruche wzory - 15 min. w 190C).
15) W czasie gdy ciasto stygnie, przygotować bitą śmietanę: umyć dokładnie miskę i mikser :) wlać kremówkę i syrop klonowy, i ubić na sztywno, na wysokich obrotach.
16) Zupełnie wystygłe ciasto podawać z bitą śmietaną.
Polecam przed serwowaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego! :)
Placek dyniowy kojarzy mi się ze świątecznym odcinkiem "Przyjaciół" kiedy cała szóstka się nim zajadała :-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić, bo jeszcze nigdy nie piekłam!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
urocze ciasto:) prezentuje się wspaniale, od razu biorę dla siebie kawałek;)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto i te gwiazdki są takie urocze! Mam sporo dyni więc może coś podziałam :)
OdpowiedzUsuńprzepis fajny :) zdjęcia cudne :) idealnie!
OdpowiedzUsuńZakochalam sie w tej tarcie! :)
OdpowiedzUsuńI te gwiazdeczki sa takie urocze :D
Pozdrawiam ;)
wow, dziękuję Wam bardzo! ^ ^
OdpowiedzUsuńmhmmm! wygląda bosko.
OdpowiedzUsuńi te gwiazdeczki..
jaka średnica formy?
OdpowiedzUsuńja użylam 24cm, ale myślę, że można spokojnie użyć 22-25cm ;)
UsuńIle cukru trzeba dodać do ciasta kruchego?? w opisie jest informacja żeby dodać, ale w składnikach nie ma ilości...
OdpowiedzUsuńale gafa! cukru nie trzeba! :) zaraz poprawię, dziękuję!
Usuń