środa, 14 stycznia 2015

Bezglutenowe, bezcukrowe, kruche talarki



Okrzyknięte przez nieglutenową i niecukrową sześciolatkę najlepszą rzeczą jaką upiekłam ever ;) Zażyczyła sobie drugą partię. A wiadomo, że ulubionej (i jedynej ;)) siostrzenicy się nie odmawia. Tym bardziej, że ciasteczka są dziecinnie proste w wykonaniu. A w smaku - maślane, kruche, słodziutkie - marzenie. Polecam do herbaty lub do ciepłego mleka :)

Przepis na: 50 ciasteczek. Przygotowanie: 22 min. + 45 min. chłodzenia ciasteczek. Pieczenie: 2 x 13 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 miski,
- mikser,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia,
- widelec :)

Składniki:
- 150g (niecała szklanka) mąki kukurydzianej + trochę do posypania stolnicy i ciasteczek,
- 250g (1 1/2 szkl.) mąki ryżowej,
- 150g (niecałe pół szklanki) miodu,
- 250g miękkiego masła

Wykonanie:
1) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2) W mniejszej misce dokładnie wymieszać obie mąki.
3) W większej misce zmiksować masło i miód na puszystą masę (2-3 min.).
4) Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać mąki, aż ciasto stworzy bryłę.
5) Ciasto wyłożyć na posypaną mąką kukurydzianą stolnicę i chwilę ugniatać, żeby było bardziej jednolite. Będzie miękkie i takie ma być - nie musi wyjść idealna kula.
6) Odrywać kawałki ciasta, formować kulki o średnicy ok. 2,5-3 cm i kłaść od razu na blasze, zachowując nieco odległości między ciasteczkami (nie urosną, ale będą zaraz spłaszczane :)). Można obtaczać w mące kukurydzianej, jeśli będą się za bardzo kleić w czasie formowania.
7) Delikatnie posypać wszystkie ciasteczka z wierzchu mąką kukurydzianą i spłaszczyć je za pomocą widelca.
8) Włożyć blachy do lodówki na ok. 45 min, aż ciasteczka porządnie się schłodzą.
9) Jakieś 10 min. przed końcem tego czasu nastawić piekarnik na 180C.
10) Piec talarki ok. 13 min, aż się ładnie zezłocą (ja piekłam każdą blachę osobno).
11) Podawać ostudzone i pałaszować :)
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Fajne ciasteczka, z maki kukurydzianej musiały być wyjątkowo delikatne i kruche

    OdpowiedzUsuń
  2. Ani cukier, ani gluten specjalnie mi nie przszkadzaja, ale ciasteczka wygladaja tak smakowicie, ze zapamietuje przepis do wykorzystania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezcukrowe a takie słit :))

    OdpowiedzUsuń
  4. nic tylko zajadać się zdrowymi słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...