piątek, 27 lutego 2015

Ciasto ucierane z czerwonymi pomarańczami


Omatkoomatkoomatko....
Jestem zakochana w tym cieście!
Zobaczyłam je u Annie i przez resztę dnia zbierałam szczękę z podłogi. Genialne i wspaniałe! Z czerwonymi pomarańczami pod czterema postaciami - sok i skórka dodane do ciasta, syrop z soku polany po cieście (i przez nie wsiąknięty), sok dodany do lukru (zamiast wody) i do tego karmelizowane półplasterki pomarańczy. (Postać #5: pozostałe cząstki pomarańczy łapczywie i bezwstydnie podjadane przez blogerkę). Moi drodzy. Ciasto jest naprawdę proste, a jaki ma smak! Jaki aromat! Ach! I nie bójcie się absolutnie tych karmelizowanych plasterków - bułka z masłem, zobaczycie. Warto poświęcić mu trochę czasu, żeby potem móc się delektować, przy filiżance herbaty, w towarzystwie koleżanek. Lub - jak kto woli - pożerać kawałek za kawałkiem kiedy nikt nie patrzy :> . Polecam!

Przepis na: 1 keksówkę ciasta (20-25 kawałków). Przygotowanie: 1 h 25 min. Pieczenie: 50-55 min.

Przyrządy kuchenne:
- keksówka,
- garnek,
- rondelek,
- mniejsza miska, 
- większa miska,
- mikser,
- tarka o drobnych oczkach,
- sitko,
- drewniana wykałaczka lub patyczek do szaszłyków,
- folia spożywcza

Składniki:
(na keksówkę ikeową 27 x 9 cm)
*na ciasto:
- skórka starta z jednej czerwonej pomarańczy,
- 2 1/2 łyżki soku z czerwonej pomarańczy,
- 1/3 szkl. śmietany,
- 300g masła + trochę do wysmarowania formy,
- 5 jaj,
- 330g (1 1/2 szkl.) cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 320g (2 szkl.) mąki + trochę do oprószenia formy,
- 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2/3 łyżeczki soli

*na syrop:
- 4 łyżki soku z czerwonej pomarańczy,
- 4 łyżki cukru

*na lukier:
- ok. 5 łyżek soku z czerwonej pomarańczy,
- 220g (1 1/3 szkl.) cukru pudru,

*na karmelizowane półplasterki pomarańczy:
- 1 czerwona pomarańcza,
- 145g (2/3 szkl.) cukru,
- 2/3 szkl. wody

Wykonanie:
1) Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali i ostudzić.
2) Keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180C.
3) W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
4) Pomarańcze umyć. Z jednej z nich zetrzeć skórkę (z niej też będziemy wyciskać sok).
5) W większej misce zmiksować cukier, jajka, skórkę z pomarańczy i 2,5 łyżki soku z pomarańczy. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
6) Obroty miksera ustawić na najniższe i dodać połowę mieszanki mąki.
7) Dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, i zmiksować.
8) Dodać resztę mąki i zmiksować do połączenia składników.
9) Ciasto przelać do keksówki, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec 20 min., potem obrócić blachę o 180 stopni, obniżyć temperaturę do 160C i piec jeszcze 30-35 min. lub do "suchego patyczka".
10) W międzyczasie przygotować karmelizowane plasterki pomarańczy: drugą pomarańczę przekroić na pół i kroić bardzo cienkie półplasterki (z jednej połówki wystarczą na pokrycie całego ciasta). Usunąć ewentualne pestki.
11) Do garnka nalać wody, dodać cukier i wstawić na średni ogień. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści (nie mieszając).
12) Do mieszanki wrzucić półplasterki pomarańczy, w pojedynczej warstwie (żeby nie pokrywały się nawzajem), zmniejszyć nieco ogień i tak podgrzewać przez 20 min., obracając plasterki przynajmniej raz w połowie smażenia.
13) Po tym czasie odstawić do wystygnięcia.
14) W międzyczasie przygotować syrop: umyć rondelek po maśle :), wlać do niego sok, wsypać cukier i podgrzewać (można mieszać :)), aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstawić,
15) Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia w keksówce przez 15-20 min., potem przenieść na kratkę lub talerz.
16) Ciasto porządnie ponakłuwać wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków (tak, porobimy trochę dziurek) i polać je syropem (który sobie w te dziurki wsiąknie).
17) Gdy ciasto ostygnie zupełnie, do mniejszej miski przesiać cukier puder, dodać najpierw 3 łyżki soku z pomarańczy i mieszać widelcem do otrzymania lukru. Dodawać sok lub cukier puder, do otrzymania satysfakcjonującej konsystencji (ja dodałam w sumie 5,5 łyżki soku). Powierzchnię lukru ewentualnie przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch w czasie studzenia ciasta.
18) Ciasto polać lukrem i ozdobić karmelizowanymi plasterkami czerwonych pomarańczy.
Zanim zaczniecie kroić, poczekajcie chwilę, aż wszystko na cieście zastygnie ;)
Smacznego!




3 komentarze:

  1. ciasto po przekrojeniu jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne! Uwielbiam czerwone pomarańcze, w takim cieście musiały smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...