czwartek, 20 listopada 2014

Tiramisu dyniowo-czekoladowe


Nareszcie. Kolejny jesienny przepis ;) Muszę się ogarnąć, bo inspiracje jesienne w głowie się tłoczą i tłumią, a tu już lada dzień grudzień i czas na zgoła innego rodzaju wypieki ;) 
Tym razem coś bez piekarnika, coś na zimno (ale zapewniam, że do gorącej kawy pasuje jak ulał), coś włoskiego pochodzenia, ale w ciut innej odsłonie. Tiramisu dyniowo-czekoladowe. Pycha. Można zrobić w jednym wielkim naczyniu, tak jak proponuje to Martha albo tak jak ja to lubię - w małych salaterkach, kiedy każdy ma swoją porcję. Aromatyczne i wspaniałe w smaku - polecam bardzo!

Przepis od Marthy Stewart, z moimi modyfikacjami.

Przepis na: 4 porcje. Przygotowanie: 40 min.

Przyrządy kuchenne:
- 4 salaterki/miseczki,
- 2 miski,
- miseczka,
- mikser,
- rondelek,
- sitko, 
- pędzel kuchenny,
- szpatułka

Składniki:
- 215g (3/4 szkl.) puree dyniowego,
- 14-16 podłużnych biszkoptów,
- 125g mascarpone,
- 2 1/2 łyżki likieru amaretto,
- 160g (trochę ponad 1/2 szkl.) śmietanki kremówki,
- 65g (trochę ponad 1/3 szkl.) cukru pudru,
- 30g gorzkiej czekolady,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżki + 3/4 łyżki kakao

Wykonanie:
1) 4 łyżki kremówki wlać do rondelka, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wstawić na średni ogień i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia.
2) W większej misce zmiksować mascarpone na gładki krem, dodać resztę kremówki, cukier puder i łyżkę likieru, i miksować do sztywności.
3) Szpatułką wmieszać całe puree dyniowe (to będzie nasza mieszanka dyniowa).
4) Do mniejszej miski przenieść 1/3 masy dyniowej, dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę i wymieszać szpatułką (to jest nasza mieszanka czeko-dyniowa).
5) W miseczce wymieszać 1/2 łyżki kakao z 1/4 szklanki gorącej wody; dodać 1,5 łyżki likieru.
6) Biszkopty połamać na połówki, maczać w rozpuszczonym kakao i układać na spodach salaterek - powinno wyjść po 1,5-2 biszkopty na spód.
7) Mieszankę dyniową podzielić pomiędzy cztery salaterki.
8) Następnie znowu namoczyć kolejną porcję biszkoptów i ułożyć na wierzchu masy - po 2 biszkopty (4 połówki) na salaterkę.
9) Pokryć je mieszanką czeko-dyniową.
10) W miseczce lub szklance wymieszać 3/4 łyżki kakao z cynamonem, przesypać do sitka i posypać wierzch tiramisu.
Smacznego!




3 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...