środa, 20 sierpnia 2014

Ucierane ciasto marmurkowe


Maślanka czyni cuda. Obstawiam, że to dzięki niej to ciasto marmurkowe jest takie absolutnie wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach. A dzięki temu, że pochodzi z rodu ciast ucieranych, jest bajecznie proste w wykonaniu. Żadnych zaawansowanych technik, podchwytliwych manewrów, niezbędnej wiedzy tajemnej. Lanie warstw do keksówki to naprawdę nic trudnego. Piece of cake, rzekłabym. Zatem nie ma na co czekać tylko pora pocieszyć siebie i innych tym oto ciastem. A pocieszyć trzeba (i to jak!) choćby z tego względu, że (przynajmniej w moich stronach) tegoroczny sierpień obraził się na porę roku do tej pory z nim kojarzoną (i wciąga nas wszystkich w ten swój foch), w kościach czuć już jesień i patrząc na kolekcje jesień-zima dumnie eksponowane w sklepach po raz pierwszy od lat nie myślicie, że to jakiś absurdalnie głupi żart... <załamka>.
A wracając do ciasta :) kto chętny, ambitny i dysponujący czasem, może do niego przygotować lukier lub inną ulubioną polewę i elegancko udekorować jego wierzch, ale równie smaczne jest ot takie proste, a jednak nie tak całkiem pozbawione finezji dzięki dwukolorowym falom. Poświęćcie mu chwilę swojego czasu, a po wszystkim usiądźcie wygodnie i zajadajcie. Uprzedzam, że na jednym kawałku się nie skończy!

Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA #08/2014.

Przepis na: 1 keksówkę ciasta. Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 50 min - 1 h.

Przyrządy kuchenne: 
- keksówka o wymiarach 21 x 10 cm,
- rondelek,
- 2 miski,
- mikser

Składniki:
- 30g dobrego kakao,
- 150ml maślanki (w temp. pokojowej),
- 45ml wody (ja dałam więcej),
- 200g cukru,
- 115g miękkiego masła (+ trochę do wysmarowania formy),
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 190g mąki (+ trochę do posypania formy),
- 1/2 płaskiej łyżki proszku do pieczenia,
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli

Wykonanie:
1) W mniejszej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić.
2) W większej misce miksować masło przez 1 min., dodać cukier i zmiksować na białą puszystą masę.
3) Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
4) Dodawać na zmianę mieszankę mąki i maślankę, zaczynając i kończąc na mące. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski.
5) Piekarnik nastawić na 180C.
6) Do rondelka wsypać kakao, zalać wodą, wymieszać i zagotować (potrzebowałam więcej wody, żeby kakao się rozpuściło - trzeba stopniowo dodawać). Odstawić, lekko ostudzić.
7) W międzyczasie wysmarować keksówkę masłem i posypać mąką.
8) Rozpuszczone kakao połączyć z połową ciasta ucieranego.
9) Drugą połowę wymieszać z ekstraktem waniliowym.
10) Na dno keksówki wlewać na zmianę porcję ciasta kakaowego i waniliowego (mi wyszły po 4 warstwy obu rodzajów ciasta).
11) W masę włożyć nóż i przeciągnąć wzdłuż formy, by utworzyły się fale.
12) Piec 50-60 min, do tzw. suchego patyczka.
Opcjonalnie można polać ciasto lukrem (z wody i cukru pudru) lub inną polewą.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. czy można zastąpić czymś ekstrakt waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne - każdym innym ekstraktem lub aromatem spożywczym :)

      Usuń
  2. Śliczne zdjęcia, takie marmurkowe ciasto uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...