wtorek, 12 sierpnia 2014

Babka jagodowa na maślance



Do projektu śniadaniowego szukałam wypieków. Nie mógł to być tort kilkupiętrowy, ani kapkejki z kremem (wyjątkowo tym razem mnie nie przekonały). Musiał to być jakiś pasujący dodatek do śniadaniowych muffinów, gofrów, bułeczek...
Postanowiłam poradzić się wujka Google i przez zboczenie zawodowe wpisałam (tak ni z gruchy ni z pietruchy) breakfast cake
Behold.
Coś takiego autentycznie istnieje. Żyłam w nieświadomości! Tzn. dla mnie wszystko co słodkie można zjeść na śniadanie i każde ciasto pałaszowane z rana może być "ciastem śniadaniowym". A tu jednak nie, jednak rzeczone breakfast cake czy coffee cake ma tożsamość własną. Chociaż oblicza różne. Orzechowe chociażby. Jabłkowe. Waniliowe (sami widzicie, że to nie była łatwa decyzja ;)). 
Jednak to ciasto jagodowe wygrało plebiscyt na ciasto-śniadaniowe-do-projektu-śniadaniowego chociaż trochę zmieniłam jego formę - na taką do babki :) Posypane cukrem pudrem albo polane lukrem jest absolutnie boskim kompanem do porannej kawy lub herbaty. 
Muffinki, gofry i bułeczki przyjęły je jak swoje.

Przepis znaleziony tu.

Przepis na: ok. 18-20 kawałków. Przygotowanie: 23 min. Pieczenie 45 min.

Przyrządy kuchenne:
- tortownica o średnicy 20 cm lub forma na babkę,
- 3 miski,
- mikser,
- papier do pieczenia

Składniki:
- 1 1/2 szkl.* jagód,
- 1 szkl.* maślanki (w temp. pokojowej),
- 1 jajko,
- 1 białko,
- 6 łyżek miękkiego  masła (+ ewentualnie trochę do wysmarowania formy do babki),
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 1/2 szkl. mąki (+ dodatkowo 1-2 łyżki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- cukier puder do posypania

*-  poza sezonem można dać 2 szkl. jagód i 1 1/3 szkl. maślanki.

Wykonanie:
1) Jagody umyć i osuszyć.
2) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką). Piekarnik nastawić na 180C.
3) W misce zmiksować masło i cukier na puszystą masę (ok. 2 min.).
4) Dodać jajko, białko i ekstrakt waniliowy i dokładnie zmiksować.
5) W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
6) Do masy maślanej dodawać na zmianę mieszankę mąki i maślankę, w trzech partiach, zaczynając i kończąc na mące.
7) W trzeciej misce wymieszać jagody z 1-2 łyżkami mąki, tak żeby owoce były w całości nią pokryte.
8) Wersja na tortownicę: połowę masy wylać do formy, posypać połową jagód, zalać resztą masy i na koniec wysypać resztę jagód na wierzch.
Wersja na formę na babkę: najpierw łyżką nałożyć 5-7 mm warstwę masy, potem wysypać połowę jagód, zalać połową pozostałej masy, potem reszta jagód i reszta masy.
9) Włożyć do piekarnika, piec 45-50 min, do tzw. suchego patyczka.
10) Wyciągnąć, studzić najpierw 10 min. w formie, a potem wyłożyć na kratkę, posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta na maślance, piękna forma.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uważam, że każde ciasto idealnie nadaje się na śniadanie :)
    Twój wybór podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...