środa, 4 lutego 2015

Walentynkowe kapkejki z niespodzianką


Niby zwykłe kapkejki, a tu w środku...


ta daaam!


Mój pierwszy wypiek z niespodzianką! :) Nie do końca 3D - serca są bardziej 2D, tzn. nie będzie tak, że z której strony nie ugryziesz, będziesz widział serce w przekroju. Widać je tylko jak przekroi się kapkejka pół i nóż przejdzie dokładnie wzdłuż ciastowego kształtu w środku - dlatego trzeba zapamiętać pozycję, w jakiej ustawiało się serduszka, zanim się włoży blachę do piekarnika. A po wyciągnięciu i ostudzeniu polecam zrobić małą dziurkę w papilotce, w miejscu, w którym powinniśmy przekroić babeczkę. Potem to już jak byśmy nie ustawili wypieków na paterze/talerzu, to zawsze znajdziemy miejsce, w którym trzeba kroić. No i wtedy będzie efekt WOW ;) A druga fala tego efektu będzie po spróbowaniu babeczek - niebiańskie! Od teraz mój ulubiony przepis na kapkejki ever! ;) Polecam!

Przepis z tej strony.

Przepis na: 12 kapkejków. Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 20 min.

Przyrządy kuchenne:
- blacha na muffinki,
- papilotki lub trochę masła do wysmarowania formy,
- mała forma do pieczenia, np. tortownica o średnicy 16cm,
- mała wykrawaczka w kształcie serca,
- 2 miski,
- mikser,
- sitko,
- worek cukierniczy z tylką (opcjonalnie),
- papier do pieczenia,
- drewniana wykałaczka

Składniki:
*na babeczki:
- różowy lub czerwony barwnik spożywczy w żelu
- 1 szkl. maślanki (temp. pokojowa),
- 120g (pół kostki + 1 1/2 łyżki) miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 250g (1 1/2 szkl.) mąki,
- 300g (1 1/3 szkl.) cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli

*na krem (dla wysokich stożków proporcje trzeba podwoić):
- 250g mascarpone,
- 200g śmietanki krmówki,
- cukier puder do smaku (kilka łyżek)

Wykonanie:
1) Małą formę/tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2) Piekarnik nastawić na 180C.
3) W większej misce zmiksować masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól na (w miarę) puszystą masę.
4) Dodawać po jednym jajku i miksować.
5) Odlać 2 łyżki maślanki do szklanki i odstawić, resztę wlać do miski i zmiksować.
6) W mniejszej misce dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do masy, miksując na niskich obrotach.
7) 8 łyżek otrzymanej masy przełożyć do mniejszej miski, dodać 2 łyżki maślanki (ze szklanki ;)) i odrobinę barwnika w żelu - tyle co na końcu łyżeczki - i dokładnie wymieszać.
8) Przelać różową masę do małej formy/tortownicy i wstawić do piekarnika na ok 10 min. pieczenia (do suchego patyczka). Potem wyjąć i lekko ostudzić.
9) W międzyczasie blachę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
10) Wyjąć różowe ciasto z blachy i wykrawaczką produkować małe serca (ma być ich 12).


11) Na dno papilotek dać po łyżeczce "białej" masy a potem po kolei brać serca i ustawiać je pionowo w formie z papilotkami, tak, żeby dotykały dna; resztę miejsca w papilotce wypełniać białą masą - do 3/4 wysokości. Pamiętajcie w którą stronę są skierowane serca w papilotkach!
12) Włożyć blachę do piekarnika i piec 20 min, do suchego patyczka. Ostudzić. Po ostudzeniu zrobić dziurkę drewnianą wykałaczką z boku papilotki, żeby wiedzieć w którą stronę potem ewentualnie kroić kapkejka dla efektu wow ;)
13) W czasie studzenia umyć dużą miskę :) włożyć do niej mascarpone i chwilę zmiksować, by serek był bardziej puszysty.
14) Następnie dodać kremówkę i przesiany przez sitko cukier puder, i zmiksować na sztywno.
15) Krem albo przekładać do worka cukierniczego i ozdabiać babeczki albo nakładać go za pomocą noża bezpośrednio na babeczkę.
16) Żeby ukazać drugiej półówce/gościom niespodziankę można przekroić kapkejka na pół, kierując się podpowiedzią czyli dziurką w papilotce ;)
Smacznego!



7 komentarzy:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...