Oto krewniak nowojorskiego sernika ;) - prosto z Londynu!
Bardzo smaczny, gładki, kremowy...ale jakoś kojarzę, że nowojorski wywołał u mnie silniejsze emocje ;) Plus, o dziwo, londyński jest według mnie za mało słodki :O Sugeruję dodać więcej cukru ;)
Smacznego!
Przepis Nigelli z 'Jak być domową boginią'.
Składniki na: 1 tortownicę (10-12 kawałków) sernika. Przygotowanie: 28 min. (+ ok.12 min. na mielenie twarogu). Pieczenie: 50 + 10 min.
Przybory kuchenne:
- tortownica o średnicy 20-22 cm,
- malakser/blender,
- miska,
- mikser,
- naczynie żaroodporne,
- folia aluminiowa
Składniki:
*na spód:
- 150g herbatników,
- 75g masła + trochę do wysmarowania tortownicy
*na sernik:
- 600g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub sprawdzonego gotowego),
- 150g (3/4 szkl.) drobnego cukru (dałabym więcej),
- 3 duże jajka,
- 3 duże żółtka,
- 1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny
*warstwa śmietanowa:
- 200g (3/4 szkl.) kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka drobnego cukru (dałam 1 1/2 łyżki cukru pudru),
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1) Masło rozpuścić i ostudzić.
2) Twaróg zemleć.
3) Do malaksera pokruszyć herbatniki i zemleć na piasek, wlać rozpuszczone masło i jeszcze raz zmiksować.
4) Tortownicę wysmarować masłem, wsypać do niej pokruszone herbatniki i wyłożyć nimi spód, ugniatając dłonią lub łyżką (wypukłą jej częścią). Wstawić do lodówki na czas przygotowania sernika.
5) Piekarnik nastawić na 180C.
6) Twaróg zmiksować, aż będzie gładki, dodawać po kolei i miksować cukier, jajka, żółtka, ekstrakt i sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy.
7) Nastawić wodę w czajniku.
8) Wyciągnąć tortownicę z lodówki i owinąć jej (tortownicy) spód i boki podwójną warstwą folii aluminiowej (tak jak na tym zdjęciu).
9) Przelać masę sernikową do tortownicy i wyrównać wierzch.
10) Naczynie żaroodporne napełnić wrzątkiem przynajmniej do połowy głębokości i ostrożnie wstawić do piekarnika o poziom niżej od kratki przeznaczonej na sernik.
11) Wstawić sernik do piekarnika i piec 50 min.
12) Pod koniec pieczenia zmiksować (lub wymieszać trzepaczką) śmietanę, cukier i ekstrakt.
13) Sernik wyciągnąć z piekarnika, polać go śmietaną. Wstawić znowu do piekarnika na 10 min.
14) Po tym czasie wyjąć sernik, zdjąć folię i postawić tortownicę w na kratce, do całkowitego wystygnięcia. Potem wstawić do lodówki i wyciągnąć ok. 20 min przed podaniem, by nie był całkiem zimny. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.
Jaki piękny;)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik londyński, Twój wyszedł idealny, taki równiutki :)
OdpowiedzUsuńChcę go! :) przegenialny!
OdpowiedzUsuńPieknie sie prezentuje,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWow, dziękuję Wam bardzo! ;) Zaprosiłabym Was na kawałek ^ ^, ale nie jestem pewna ile go zostało ;P Polany syropem klonowym znalazł wiernego fana w moim K. ;)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńmarzy mi się kawałek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńWspaniały:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do Versatile Blogger Award!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Firefly :)