Co kraj to słodki obyczaj

sobota, 21 stycznia 2012

Rainbow cake!

To była miłość od pierwszego wejrzenia. Jak tylko zobaczyłam ten przepis na mojewypieki.blox.pl wiedziałam, że absolutnie muszę go zrobić. Jako że był to mój pierwszy tort w życiu (!), była jedna czy dwie gafy, ale teraz już jestem dzięki nim mądrzejsza, a tort i tak znikał w zastraszającym tempie :)

Składniki na 6 blatów ciasta:
- 226g masła
- 220g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja użyłam aromatu waniliowego)
- 375g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355g mleka
- barwniki spożywcze w żelu (przynajmniej 3: czerwony, żółty i niebieski)

Składniki na krem:
- 900ml śmietany kremówki 36% (ja użyłam 30%)
- 250g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru (u mnie wyszło 7 ;))
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy (ja dałam aromat migdałowy i... naprawdę polecam :))

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i sól - przesiać. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt/aromat. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę składniki suche i mleko, i miksować tylko do połączenia składników.
Włączyć piekarnik na 190st.

Teraz uwaga: ciasto trzeba zważyć i otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce i dokładnie wymieszać z barwnikiem.
Żeby otrzymać pomarańczowy, niebieski i fioletowy - wiadomo - mieszamy kolory. Ponieważ ja miałam większość kolorów "gotowców", to podpowiem Wam tylko w kwestii fioletowego: mieszamy czerwony i niebieski, ale niebieskiego musi być zdecydowanie więcej niż czerwonego - inaczej wyjdzie nam róż ;)
Barwnika trzeba naprawdę niewiele - ja nabierałam na sam koniec łyżeczki (ten drugi koniec ;))
Pamiętajcie też, że nawet jeśli kolorowa masa wydaje się blada, to po upieczeniu kolory są ciemniejsze i bardziej żywe.
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic albo aluminiowych jednorazowych form) o średnicy 21cm (jeśli coś Was podkusi, żeby użyć mniejszych, to uprzedzam, że tort wyjdzie wysoooki (zgadnijcie skąd wiem;)). Piec ok. 15-20 min., do tzw. suchego patyczka.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt/aromat. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Poszczególne - wystudzone - blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, potem zrobić to samo z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Wierzch i boki ciasta również posmarować. Jeśli coś zostanie z kremu, włożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić tort wedle własnej fantazji.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz